I den grad solen har vært til stede de siste ukene. Anlegget på nær 10 kW er det største boliganlegget i NEAS sitt forsyningsområde, og det første i Kristiansund og Frei.
Det melder NEAS i en pressemelding tirsdag.
20.01.20 ble hustaket koblet til strømnettet, og vil etter hvert som solen titter frem produsere energi både til eget bruk og til nabolaget på Torvhaugan. 30 paneler dekker hele den sørvestvendte takflaten, og vil på en solrik ettermiddag produsere en elektrisk effekt på 9,3 kW. Det skulle dekke komfyrens fulle behov i både eget hus og nabohuset, så da blir potetene kokt på kortreist strøm. Med denne størrelsen er anlegget det største husanlegget i hele NEAS sitt forsyningsområde (Averøy, Kristiansund, Tingvoll, Smøla, Aure). Bare de tre fjøstakanleggene kan skilte med større produksjon.
Huseier Stein Ove Rånes blir med dette den 13. plusskunden på ytre Nordmøre. En plusskunde er en «vanlig» forbruker som både trekker strøm fra nettet, og mater strøm inn på nettet. Den nye måleren registrerer alt dette, det eneste som må til er en aktiveringsøvelse i nettselskapets datasystem. Anlegget er levert og montert av Averøy Elektro, som også stod for det store fjøstakanlegget på Rånes i januar 2018.
I 2019 ble det til sammen matet inn 104.000 kWh lokalt produsert solenergi i NEASnettet, tilsvarende årsforbruket til 4-5 eneboliger. De beste solmånedene er april til august, da blir det mye overskuddsstrøm som huseieren selv ikke får benyttet. Strømmen flyter da ut på nettet, og huseieren får betalt for denne energimengden. Desember og januar er så godt som dvalemåneder, men ett og annet lysglimt kan det være da også.
Når vi nå bikker inn i februar måned gjør solen stadig raskere klyv på himmelen, og plusskundene kan glede seg over at takstameteret tikker motsatt veg deler av døgnet. Når det først er kommet et anlegg på tak i nærheten har dette en betydelig smitteeffekt, så det går nok ikke langt utpå våren før neste tak er dekket med solceller.