FrP og Høyre-regjeringen gjør det vanskeligere for oss unge

Tine Elise Leonhardsen Tuven, Smøla Arbeiderparti.

Av: Tine Elise Leonhardsen Tuven, ungdomskandidat Smøla Arbeiderparti

I år da jeg skulle begynne å søke høyskole/universitet, var valget vanskelig.

Jeg hadde ingen peiling på hva jeg egentlig ville bli. Sykepleie, økonomi, sosiologi, lektor og emner innenfor samfunnsfag var studier som gikk gjennom hodet mitt. 

Hvor mange kan si at de i en alder av 19 år, visste hva de ville bli og startet på den utdanningen rett etter videregående skole? Jeg vil ikke tro det er så mange. Det er også umulig å vite om man har valgt riktig studie. Vi mennesker prøver og feiler, og det vil tydeligvis regjeringen ha en liten stopper for. Det er ikke lengre greit å bytte veivalg, eller å ikke studere på normert tid. Til slutt kom jeg inn på Likestilling og mangfold, et årsstudium. I år betyr dette at jeg ikke kommer til å få omgjort like mye av studiestøtten min fra lån til stipend, siden jeg må ha fullført en grad.

Høsten 2019 kom regjeringen med nye regler når det gjelder stipend/studiestøtte. For å få full omgjøring til stipend må studenter nå fullføre hele studiet de har valgt å starte på. Og man må faktisk ta en grad (bachelor eller master) for å få 40 prosent omgjort til stipend.

Dette gjør det mye tøffere for oss studenter både å starte og studere, og å velge hva vi egentlig vil bli. Det må være lov til å prøve og feile, sies det ikke at man lærer av sine feil? Disse nye reglene viser at det begynner å bli lenge siden de som sitter i regjering har vært studenter, for de forstår ikke våre utfordringer. De forstår ikke hvor mange ekstravakter i hjemmetjenesten jeg må ta, eller hvor mange ekstravakter venninnen min må ta i butikken hun jobber i.

Vi trenger mer penger. De aller flere studenter, inkludert meg selv må ha en deltidsjobb for at økonomien skal gå rundt. Mange er på forelesninger på dagtid, deltidsjobb på kveldstid, og når de kommer hjem må de samtidig ha tid til å lese til eksamen. Hvordan får man dette til å gå opp? Fordi om vi er unge, har vi fortsatt behov for søvn, nok hvile og det å være sosial.

VI gjør vårt beste for at studier, jobb og behovene våre skal passe inn i ukeplanen, men regjeringen gjør ikke sitt beste for oss. Vi trenger mer stipend for å kunne være heltidsstudenter, men de velger å ta det fra oss.

Noen starter kanskje på sykepleien, men ombestemmer seg etter to år når de faktisk har fått prøvd seg en del ute i praksis, og skjønt hva jobben går ut på. Dermed fortsetter på lektorutdanning, og det burde være greit. Det skal være rom for å prøve og feile, og det skal være rom for å velge emner for emner. Det skal være rom for å lage sin egen vei til det å være ferdigutdannet, uten at Erna Solberg løper etter oss med pisken!