Kristiansund kommune er positive til å delta i et nytt interkommunalt renovasjonsselskap, men ønsker en større eierandel for å si ja. Kommunen vil ha utbytte fra det nye selskapet som tilsvarer bortfall av inntekter på næringsavfall.
Kristiansund kommune sparer fem millioner kroner årlig på innsamling av avfall fra næringsvirksomhet. Dette er med å holde kommunens kostnader lave. Dette må kompenseres dersom kommunen skal delta i nytt interkommunalt renovasjonsselskap, mener rådmann Arne Ingebrigtsen.
Initiativet for å danne et nytt og større renovasjonsselskap kommer fra NIR, Hamos og Envina, som vil organisere 21 kommuner i Nordmøre og sørlige Trøndelag. Som kjent er Kristiansund kommune en del av NIR (Nordmøre Interkommunale renovasjonsselskap). Hamos og Envina er interkommunale avfallsselskaper i Midt-Norge.
Argumentene for å danne et nytt sammenslått selskap er blant annet stordriftsfordeler og kompetanse. Med større mengder avfall er det blant annet lettere å forhandle bedre priser. Et større selskap vil også opparbeide mer og bedre kompetanse enn selskapene hver for seg er i stand til.
Saken skal opp i formannskapet neste tirsdag. Innstillingen til rådmannen er at Kristiansund kommune skal bli med i det nye selskapet, men at vurderingen av verdien på Kristiansunds verdier må økes til et mer rettferdig nivå.
Dessuten er kostnadsnivået per innbygger for husholdningsrenovasjon er lavere i Kristiansund enn gjennomsnittet i ReMidt, påpeker assisterende rådmann Knut Mostad i utredningen.
Alternativt må kommunen må skyte inn ny kapital i ReMidt Næring AS med over 30 millioner for å oppnå sin eierandel på 18-20% i ReMidt Næring AS. Dette kunne gitt en utbetaling på omtrent 5 millioner dersom årlig utbytte var omtrent 30 millioner.
Midler til slikt aksjekjøp som må tas fra drift og disse midlene finnes ikke per i dag.
Dersom Kristiansund kommune ikke får en økt eierandel i ReMidt Næring, vil kostnadene være for store og rådmannen vurderer at man da heller må finne en egen løsning for Kristiansund kommune.