Av: Arnt Bloch, “Kristiansunder i eksil”
Innledning:
Jeg må innledningsvis få si at jeg ikke har noe imot noen mennesker, hverken mine venner i vår i vår naboby eller ellers.Jeg vil heller ikke flagge noe plitisk syn her, selv om jeg påpeker at enkelte “vedtatte sannheter” kan se annerledes ut annerledes ut utenfra.
Jeg ser med bekymring hvordan styringssystemene gir mennesker som blir gitt makt mulighet for å planlegge (og manipulere?) til sin egen fordel, og her er det mye feil. Rikspolitikerne (da spesielt AP og Høyre) må forstå denne dynamikken og rydde opp.
Som utflyttet Kristiansunder har jeg et hjerte for distriktet, og jeg synes det ikke er pent, måten Nordmøringene behandles på. Slik skal det ikke være i et velfungerende demokrati.
OVERSIKT:
1) Bukken og havresekken. Nok havre til bukken.
2) “Arbeiderbyen”.3) Hvem har skyld i det som berører sykehussaken?4) Sentralisering er OK, så lenge at..5) Møre og Romsdal kunne ha vært en super region6) Nordmøre eget fylke?
1) Bukken og havresekken. Nok havre til bukken.
FYLKESKOMMUNENS EFFEKT
- – Viktige beslutninger for Fylket gjøres i stor grad vår naboby (og uten demokratiske prosesser), som i seg selv er ensbetydende med bukken og havresekken. Bukken kan tilegne seg offentlige funksjoner, midler etc, de kan styre om veien skal lede besøkende til Kristiansund eller Molde.
- De kan til og med stå som eier av Atlanterhavsveien! (Slik ser det ut til på Google).
- Underlagt Fylkeskommune i nabobyen, noe som gir nabobyen store fordeler:
- Kan bestemme hvor ting skal ligge. Bor man der vil man vel at ting skal ligge der.
- Eksempel: Veimyndigher. Skilting til Atlanterhavsvegen, krysset Molde / Kr.sund – hvor Kristiansund ser ut som en lite attraktiv plass å reise til.
- Andre ting: Bompenger over Krifast og mellom Averøy og Kristiansund, bl.a., men gratis fra Nordmørskommunen Eide til Molde gjennom Høgsettunnelen.
- Utdanningsinstitusjoner.
- Hovedkontorer for offentlige virksomheter flyttes dit, ofte med tynne argumenter. Man ser argumenter som “der er det offentlig infrastruktur..” Selvfølgelig! De har jo tatt all offentlig infrastruktur, og også de arbeidsplassene og kommunale skatteinntektene dette medfører
HELSEFORETAKSMODELLEN
Helseforetaksmodellen virker på akkurat samme måte. Man er gitt makt til å bestemme hvor ting skal ligge,og vil da alltid argumentere for å flytte ting til “hovedkontoret”, dvs. seg selv.Det argumenteres med at man må flytte ting dit infrastrukturen er, og det gjøres bestillingsverk i form av utredninger som er lagd for å gi et alibi for beslutningene.
BÅDE FYLKSESKOMMUNE OG FORETAKSMODELL FRARØVER NORDMØRE RESSURSER.
Faktum er at alt dette gjør at Molde har gode tider i dårlige tider, og det forverrer situasjonen for Kristiansund.
2) “Arbeiderbyen”.
Enkelte arrogante mennesker i Molde kaller Kristiansund “arbeiderbyen”.Hvis det er sant, er det svært mye på grunn av at byens infrastruktur undergraves og spises opp av det jeg nevner under “bukken og Havresekken”.
For ensidig politisk orientering.
Etter at glanstiden i Kristiansund innen fiske for mange, mange år siden avtok, forsvant også viktig kompetanse til å drive forretning.Arbeiderne ble sittende igjen, og trodde kanskje de kunne styre like godt som “rikfolkene”. Det har vist seg å ikke stemme. Et synlig bevis på tapet avkompetnse var at Ålesund mer og mer ble byen som overtok som “klippfiskbyen”. Sunnmøringene var ikke slemme, men de var på hugget og skapte forretning!Mange av våre nabokommuner er virkelig dyktige i å skape forretning, og det er ingen ting i veien or at Kristiansund også kan bli sett på som entreprenører, hvis man er villige til å endre på fundamentale ting.
Man må ha et forretningsorientert samfunn for å skape nye verdier. Jeg kan enda i dag ikke se at Kristiansund utnytter sitt potensiale.
Selvfølgelig bidrar Fylkeskommune og Foretaksmodell til å utarme distriktet. Sånn som nå kan vi ikke ha det.
Det finnes også mange dyktige bedrifter i byen og distriktet, men vet den vanlige innbygger hva det krever å skape noe, både av tid, krefter og tapsrisiko?
Vi må utvikle en kultur for entreprenørskap, ta det gjerne inn i ungdomsskolen.
I min oppvekst var det nesten ikke lov å tenke på stemme annet enn Arbeiderpartiet. De blå ble sett på som forferdelige, uten at man hadde noe forklaring på hvorfor.
Fagforeninger og 1. mai-paroler skaper ikke arbeidsplasser! Det gjør de som bruker av sin tid og tar risiko og vil skape forretning for distriktet. Derfor må man hylle de som skaper business.
Byens hovedavis ville den gangen nesten se kommunistisk ut for en utenfra. I dag leser jeg ikke TK, da jeg ikke bor i byen, men håper ikke det er slik fortsatt. Det at man har et “AP-lokk” som ikke lar seg rikke, er ikke sunt for distriktet.Ikke det at jeg har noe imot AP, men det må være politisk konkurranse på like vilkår. Det er mange gode eksempler på kommuner som gjør det bra med borgerlig styre, så det å kalle e borgerlige stygge ting skader mulighetene.Politikk bør ikke være som fotball-lag ( vi støtter alle KBK).
Valg av politisk ledelse må aldri være “ferdig stemt”, for da fungerer ikke konkurransen i politikken. Slik bør det ikke være.
Jeg tror vi må stikke fingeren i jorda og se at vårt samfunn faktisk ikke hadde vært så bra uten mye av den blå tankegangen. Jeg er for et samfunn der politiske alternativer vurderes ut fra muligheter, og ikke ut fra politisk forutinntatthet.
KRISTIANSUND OG NORDMØRE HAR MULIGHETER
Det er litt frustrerende å se at man har Atlanterhavsvegen like ved, men man markedsfører ikke merkevaren Kristiansund. Det er for eksempel ingen ingen spennende skilter å se fra hovedveien ved Averøytunnellen som lokker folk til byen, ingen spennende aktiviteter man kan svinge inn til for å oppleve.
- Hvorfor ikke ta et historisk løft innen byplannlegging, slik at man får løftet byens profil? Et signalbygg der rådhuset står eller på piren. Dette MÅ gjøres av profesjonelle folk utenfra. Tullete, billige selgjorte grep lønner seg ikke nødvendigvis.
- Hvorfor ikke skape en kultur som skaper og oppmuntrer entreprenører? Innen flere felter har vi hatt stor suksess (Musikk, fotball for å nevne noe).
- Hvorfor ikke jobbe helhetlig med en turistorientert forretningsutvikling?
- Hvorfor ikke peke ut segmenter man skal bli sterke innen? Jeg tor vi har et stort potensiale innen flere felter, men jeg går ikke inn på detaljer her nå.
- Hvorfor ikke jobbe for planmessig å besmykke byen, ta frem de flotte tingene vi har og markedsføre dem profesjonelt?
- Hvorfor ikke satse sterkt på egen markedsføring av by og distrikt. Felles løsninger i regi av Fylkeskommunen tror ikke jeg på.
- Kunne man utvikle et merkevaretilbud innen fotnballturisme?? Vi har muligheten nå.
Hvordan kommunen bruker sine penger, vil jeg ikke gå inn på. Det vet jeg for lite om. Men byens potensiale er ikke utnyttet i særlig stor grad, slik jeg ser det.
3) Hvem har skyld i det som berører sykehussaken?
Det er ikke tvil om at styringsmodellene (Fylkeskommune og Helseforetaksmodellen) er negativ for hele Nordmøre.Modellene bidrar sterkt til landeveisrøveri, og derfor krig. Det er utrolig at de sentrale politikere (ikke minst AP) lar dette skje.
Men jeg undrer meg også når jeg ser at mange driver en ensidig hets av spesielt Høyre. Høyre og Høye er jo underlagt en Helseforetaksmodell som Arbeiderpartiet faktisk innførte, og som Arbeiderpartiet fortsatt står sentralt på. Hvorfor er dette “glemt”. Hva man synes om Høye som person er noe annet.Høyre er jo faktisk for å fjerne Fylkeskommunen, så langt jeg har forstått det. Jeg har ikke fått med meg at Arbeiderpartiet ønsker å fjerne den.Husker jeg ikke feil, var vel Arbeiderpartiet lokalt jo også de som gikk i fella og lot seg lokke til å bli med på at det skulle bli ett sykehus i nordfylket, og ikke to.
Uansett, personlig tror jeg en må få vekk både foretaksmodell og Fylkeskommune, skal ting fungere. Begge disse modellene gir jo makt til visse mennesker med en stedstilhørighet, og de tar beslutninger som ligger seg nærmest, på bekostning av oss andre.
4) Sentralisering er OK, så lenge at..
Jeg har ikke imot sentralisering, hvis det gjøres balansert.Det vil si at hvis de tar en funksjon fra et sted, så må man ta tilsvarende antall årsverk ut fra det andre stedet.Jeg er altså positiv til sentralisering og styrkede fagmiljøer hvis man bruker en byttemodell, slik at ingen distrikter mister sine skatteinntekter og arbeidsplasser.Men slik dagens styringsmodeller fungerer (da snakker vi ikke om hvem som styrer landet, men hvilke modellet demokratiet har valgt), bygger det opp det ene distriktet på bekostning av det andre.
5) Møre og Romsdal kunne ha vært en super region uten fogderistrid, hvis alle jobbet for hverandre.
Ressurser, flott natur, dyktige folk innen mange segmenter.I dag er det ikke slik. Nordmøringer er faktisk kjent for å være vennlige og åpne. Så når man blir fremstilt som “sutrekommuner”, gir det et helt feil bilde av distriktet.Det er gode grunner til at Nordmøringene ikke er fornøyde. Så lenge man systematisk og planmessig tappes slik det har vært gjort alt for lenge,uten at politikerne blander seg inn, så blir bitterheten bare større på Nordmøre.Se for deg dette: 3 takrenner, hvor alle blirledet inn til midten..
6) Nordmøre eget fylke?
Jeg tror mange av oss føler seg som Kurdere i eget fylke. Vi ser at i ikke blir behandlet rett.
- Vil Nordmøre kunne opprette og drifte sin egen helse-infrastruktur?
- Ville det å stå alene kunne gi oss en boost? 9 driftige kommuner kan skape noe stort sammen. Kan vi skape en unikentreprnørisk drive?
Jeg lar spørsmålet om Helseforetak ligge, men mht. forretning mener jeg er det et stort potensiale som kan utnyttes og bare venter på å få sprette ut.Jeg mener at Nordmøre, dersom man evner å stå samlet, vil bli en meget sterk vekstregion.Vi har mange dyktige folk som kan vise oss vei.Et unikt samhold på kryss av politiske skilellinjer og fokus på profesjonalisering av entreprenørskap, markedsføring og kompetansebygging forøvrigtror jeg ville gitt oss en boost, og ville utvikle oss til den spydspissen vi en gang var.Det er ikke for sent. Men vi må se fremover og oppover for å komme til krukka ved enden av regnbuen 🙂