Nytt prosjekt
I lys av mørket er en ny danseforestilling produsert av Inamorata Dance Company, ledet av Sanna Eriksson Ryg, i samarbeid med Møremusikerordninga. I forestillingen, som er omtrent 50 minutter lang, er det to dansere på scenen sammen med en elektronikamusiker og tre klassiske musikere. Musikken er tung elektronika med noen klassiske elementer, og tankene leder mer mot en undergrunnsklubb, heller enn det tradisjonelle scenerommet. Erlend Bilsbak, som sitter som prosjektleder i møremusikerordninga, sier at dette var et prosjekt de ønsket å gjøre, fordi ordninga ønsker å være fremoverlent og nyskapende, og utfordre seg selv. Et av ordningas mål er også å bidra til nye formidlingsformer, noe deltakelsen i dette prosjektet er et ledd i.
Utfordrer sansene
Danserne bruker lys mens de beveger seg, og dette er den eneste belysningen i rommet. Målet med forestillingen er å utfordre sansene til publikum, ved å spille på forskjellene mellom lys og mørke, skygger på veggene og på kostymet for å skape illusjonen om at kostymet også er en danser. Publikum skal ikke se alt, og fordi lydene forsterkes når synet svekkes, kan det gir en annen opplevelse av musikken.
Samarbeid på tvers av fylket
For Sanna Eriksson Ryg, som har utviklet konseptet og er danser i forestillingen, var dette samarbeidet en mulighet til å realisere en idé som hadde vært i skisseboken lenge. Hun liker å jobbe utenfor det tradisjonelle scenerommet, og å komme tett på publikum, uten at det skal bli for ubehagelig for de som ser på. I lys av mørket er lagt til to kunsthaller, for å skape nettopp denne følelsen av å komme tett innpå. Det vil være få plasser på hver forestilling, men ettersom det kan være utfordrende å få folk til å se noe de ikke er kjent med fra før, vil dette være en fin setting. Nesten som en intim konsertforestilling.
Det har vært spennende å samarbeide med kunstnere fra hele fylket. Tonje Aas Molnes, som er den andre danseren, kommer fra Ålesund, musikerne holder til i Molde og Sanna i Kristiansund. Møre og Romsdal har masse spennende kultur å by på, og det er fantastisk å få samarbeide, ikke bare over kommunegrensene, men også på tvers av kunstsjangrene. Det gir en ekstra dimensjon med levende musikere på scenen, og å få utfordret seg gjennom å jobbe tett på hverandre i en intens prøveperiode. Det har gitt et spennende resultat, og vi gleder oss til å se om dette er et prosjekt som vil kunne vises flere steder i Norge etter hvert.
Forestillingen spilles i Kristiansund Kunstforening fredag 22. mars og i KHÅK Kunsthall i Ålesund søndag 24. mars.
Medvirkende: Tonje Aas Molnes (danser), Sanna Eriksson Ryg (danser), Erlend Bilsbak (komponist, musiker), Per Kåre Fossum (cello), Judit Toth Sylte (violin) og Asgeir Hoffart (piano).