Penger til GC Rieber fra regjeringen

Stortingsrepresentanter for Nordmøre Steinar Reiten (Krf), Vetle Wang Soleim(H) og Jan Steinar Engeli Johansen. Foto: Stortinget

Regjeringen tildeler GC Rieber Oils AS midler gjennom forskningsrådets BIA-program, melder regjeringspartienes stortingsrepresentanter fra Nordmøre i en pressemelding torsdag.

I disse dager deler regjeringen ut nærmere 600 millioner kroner til spesielt innovative bedrifter gjennom forskningsrådets BIA-program. Med næringslivets eget forskningsbidrag gir dette en samlet portefølje på nærmere 1,3 milliarder kroner.

Regjeringspartienes stortingsrepresentanter fra Nordmøre er sammen med Venstres varaordfører i Kristiansund, veldig fornøyd med at GC Rieber Oils AS er funnet verdig en tildeling for sitt program «Marine Process Industry 4.0»

– En veldig god bedrift med en fremoverlent ledelse og svært kunnskapsrike medarbeidere gjør at vi kanskje ikke blir veldig overrasket, men desto like fullt veldig godt fornøyd med beslutninger som at GC Rieber Oils AS får tildelt midler for videre utvikling av bedriften, sier Fremskrittspartiets representant og medlem av finanskomiteen, Jan Steinar Engeli Johansen.

– Forskning og innovasjon i næringslivet gjør at bedriftene våre kan utvikle nye varer, tjenester og løsninger, men det er først når innovasjonen blir til resultater at bedriftene vil kunne tjene penger på det de har utviklet. Derfor er det viktig at regjeringen legger til rette for at bedriftene får gode rammer til både å tjene penger og til å utvikle seg slik at de får flere ben å stå på. Hele forutsetningen for at vi har gode velferdsordninger er at vi har et næringsliv som skaper verdier, sier Engeli Johansen.

Finanskomiteens andre medlem fra Nordmøre er Høyres Vetle Wang Soleim, som understreker hvor opptatt regjeringen er av å styrke bevilgningene til næringsrettet forskning og innovasjon.

I statsbudsjettet for 2019 fortsetter vi en allerede ambisiøs opptrapping og prioriterer mer enn 9,7 milliarder kroner til dette.

Det er dobbelt så mye som da regjeringen tok over etter de rødgrønne.
Over 3 milliarder kroner av denne økningen kommer som følge av økt bruk av Skattefunnordningen., og næringslivet følger også opp og satser kraftig på forskning og utvikling. Næringslivet økte sin forsknings- og utviklingsinnsats (FoU) med 10,5 prosent fra 2016 til 2017, etter flere år med kraftig vekst. I 2017 utførte næringslivet FoU for til sammen 32,5 mrd. kroner.

– Vi har også styrket landsdekkende og generelle ordninger slik at innsatsen rettes dit behovet er størst og de beste prosjektene får støtte. Etablerertilskudd, BIA og Skattefunn bidrar til at næringslivet fornyer seg. Nå skal vi ha en full gjennomgang av virkemiddelapparatet for å sikre at vi satser på de ordningene som fungerer, og ikke på de som ikke fungerer. Vi har gjort mye, men det gjenstår fortsatt mye før vi senker skuldrene, sier Vetle Wang Soleim.

Midlene deles ut fra forskningsrådets BIA – program og står for «Brukerstyrt Innovasjonsarena».

Stortingsrepresentant Steinar Reiten fra KrF sier at prosjektene er initiert av næringslivet selv, og at drivkraften ligger i bedriftenes egne strategier og behov.

– BIA finansierer prosjekter som skal gi høy verdiskaping både for de deltagende bedriftene og for samfunnet. Karakteristisk for disse bedriftene er at de har evne, vilje og motivasjon til å drive forskningsbasert innovasjon, og har et internasjonalt perspektiv på sin virksomhet, sier Reiten.

Prosjektene organiseres i konsortier hvor bedrifter og forskningsmiljøer samarbeider om resultatene. Bedriftene som deltar i prosjektene deler således på kunnskapen samtidig som det bygges verdensledende kompetansemiljøer i Norge.

I 2019 bevilges det om lag 631 mill. kroner over NFDs budsjett BIA-programmet i Norges Forskningsråd (630.879 mill. kroner). Med budsjettet for 2019 har rammene til BIA-programmet økt med over 200 mill. kroner, fra om lag 400 mill. kroner i 2013 til godt over 600 mill. kroner i 2019.

Venstres fylkesleder, og varaordfører i Kristiansund Ragnhild Helseth uttrykker en veldig tilfredshet over at GC Rieber Oils AS fortsetter sin utvikling.

– Dette er et av «lokomotivene» vi har i byen, og er blant våre mange stoltheter. Selv om vi ikke er representert på Stortinget denne perioden ser vi veldig godt verdien det er både å sitte i posisjon, og å ha gode kollegaer fra regjeringspartiene på Stortinget som vi kan «trykke» på når det gjelder å sørge for at både Møre og Romsdal og Nordmøre har et næringsliv som må huskes når det kommer til slike tildelinger, sier Helseth.

– Vi er riktignok fire forskjellige partier, men målet om et best mulig rammevilkår for vårt næringsliv deler vi alle sammen, avslutter firkløveret.