Vil du nyte naturen midt i havgapet, eller foretrekker du de bortgjemte perlene inne i en fjordarm? Med en kajakk og godt sjøvett kan du komme deg til de utroligste steder i Sommer-Norge.
Mange nordmenn har tatt padleåren fatt og gjort kajakken til en naturlig del av sommerutfoldelsen. Er du av dem som ennå ikke har prøvd deg i den lave farkosten, men drømmer om det, trenger ikke terskelen være høy. Silje Espejord padlet for første gang for fem år siden, og nå er hun leder i Harstad Padleklubb.
– Da jeg startet, var jeg en finværspadler. Etter at jeg tok grunnkurset, ble jeg tryggere og kan trives i ruskevær også, sier Espejord, som anbefaler alle å ta kurs hvis de ønsker å padle.
– Det gjør padleopplevelsene enda bedre. Du blir tryggere på havet, og du blir en sikrere turkompis.
Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening (DNT), er også glad i å utforske Norge til vanns. Sammen med Espejord deler hun sine beste padleturer langs Norges kyst.
Åtte salte padleturer
I nordenden av Atlanterhavsveien finner du Averøya. Her er det mange muligheter for deg som elsker havet, ifølge Habberstad.
Helt fra Kråkholmen og til Atlanterhavsveien kan du padle i skjermet farvann. I godt vær kan du legge ferden bortom Kvitholmen fyr. Du kan også padle ut til det nyoppussede Hestskjæret fyr i fint vær.
– Jeg anbefaler også å utforske de små sundene mellom Rotholman og den lille lagunen på sørvestsiden av Orøya. Her er det perfekt for et kaldt bad før du kan skjemme bort deg selv med god, lokal mat i Sveggvika.
Rute: Kråkholmen–Håholmen–Orøya–Sveggvika–Håholmen–Kråkholmen
Lengde: 27 km, 2–3 dager.
– Å padle ut Drammensfjorden til kysthytta Veslekillingen i Sandebukta gir deg en vakker tur i skjermet farvann, forteller Habberstad.
På ruta passerer du mange flotte strender, der du kan telte eller ta et bad på varme sommerdager. Etter hvert kommer du til en gruppe idylliske øyer. En av dem er Kommersøya, et naturreservat med arkeologi, botanikk og et rikt fugleliv.
– Herfra er veien kort til den idylliske kysthytta Veslekillingen, som ligger praktfullt til rett ved sjøen.
Rute: Bokerøya–Holmsbu–Sandebukta–Holmsbu–Bokerøya
Lengde: 24 kilometer, 2–3 dager
Fra Tømmerstø kan du padle over til Grønningen fyr, der det er mulig å overnatte.
– På veien videre kommer du til flere øyer som byr på flotte teltplasser. Du kan velge å gå av på Kapelløya og spise middag på Verftet, eller du kan prøve fiskelykken, sier Habberstad.
Er du interessert i krigshistorie, anbefaler hun en svipptur innom Helgøya.
Du kan padle slik at du er skjermet nesten hele turen, men du kan bli utsatt for litt mer vær ved utløpet av Vestergapet i Kristiansand og ved Tånes i Søgne.
Rute: Tømmerstø–Grønningen fyr–Kapelløya–Ryvingen fyr–Mandal
Lengde: 70 km, 2–4 dager
Den nyåpnede DNT-hytta Seilerhytta, ytterst i Tvedestrandsfjorden, gir deg mulighet til å padle fra hytte til hytte langs sørlandskysten. Padle fra fastlandet i Tvedestrand, book deg inn på Forpakterboligen på Furøya og dra videre til Seilerhytta dagen etter. Derfra går turen videre til Lyngør fyr.
– I finvær er Lyngør en av de vakreste perlene langs sørlandskysten, sier Mette Øinæs Habberstad.
Turen går videre på utsiden av Askerøya og Sandøya. I ruskevær bør du ta den indre leia tilbake til Furøya.
Rute: Tvedestrand–Furøya–Seilerhytta–Lyngør fyr–Furøya–Tvedestrand
Lengde: 30 kilometer, 3–4 dager
En padletur i midtre del av Lurefjorden i Nordhordland byr på smale sund og holmer, lyngheilandskap med utegangersau og mye kulturhistorie.
Vel gjennom Grunnesundet fortsetter du rundt Lurøykalven og videre sørover til Lyngheisenteret. Her skjøttes landskapet ved beiting og lyngbrenning, noe som var vanlig i det nordvestlige Europa i tusenvis av år. Padletur kombinert med en tur på Lyngheisenteret er en innertier, ifølge Habberstad.
Hun mener den fineste turen tilbake går nordover og inn i det smale Kalvsundet.
– Her er det grunt, og det er lekkert å flyte over den lyse sandbunnen.
Rute: Festo kai–Lurøykalven–Lyngheisenteret–Kalvsundet–Festo kai
Lengde: Ca. 20 kilometer, 1–2 dager
– Med sine tusenvis av øyer, holmer, skjær og lune viker er Helgelandskysten et mekka for kajakkpadlere. Her får du lange, kritthvite strender, fjell som stuper rett ned i vannet, nydelig skjærgård, rikt fugleliv og et levende kystsamfunn, forteller Habberstad.
For erfarne padlere er Tonnes et godt utgangspunkt for å padle til øyene helt nord på Helgeland. Er du nybegynner, anbefaler Habberstad at du tar en ferge eller hurtigbåt til Rødøy.
– Der kan du boltre deg i lune viker og gå i land på hvite strender, sier hun.
Rute: Tonnes–Melfjorden–Nordfjorden–Melfjorden–Tonnes
Lengde: 80 kilometer, 4–5 dager
– Når jeg padler i Tjeldsundet, fra Skoglund til Nordholmen/Fjelldalsholmen, ser jeg alltid ørn. Og er jeg heldig, kan jeg se nise og fisk rett under kajakken, forteller Espejord.
Tjelsundet har steder som passer for alle kategorier av padlere. I en rolig bukt ved Gaushalvøya, der det er både skjermet og langgrunt, kan man padle med barn. Vil man ha mer utfordringer, kan man padle i en liten gruppe over sundet.
Ettersom Tjelsundet kan by på alt fra blankt, stille vann til kastevinder og overraskende endringer i strøm og bølgeforhold, advarer Espejord mot å padle alene. Selv padler hun bare langs land hvis hun er alene.
Rute: Skoglund–Rødskjær–Sandtorgholmen–Nordholmen/Fjelldalsholman–Skoglund
Lengde: 15 kilometer, 1–2 dager
Fra stranda på Elgsnes kan du enten padle sørover langs kystlinjen, eller du kan padle via Kasholmen.
– På Indre Elgsnes ligger idylliske gamle hus, helt skjermet fra omverdenen, forteller Silje Espejord.
På Indre Elgsnes er det mye historie. Nordvest for bebyggelsen finnes det tre gravrøyser fra bronsealderen. Stedet var også Kvæfjords tingplass på 17-1800-tallet.
– Turen i sin helhet er full av flotte synsinntrykk, mye dyre- og fugleliv og mange landskapsvariasjoner, sier Espejord
Rute: Elgsnes–Kasholmen–Indre Elgsnes–Kasholmen–Elgsnes
Lengde: 13 kilometer, 1–2 dager
Fem tips til turen
* Velg tur etter evne, og vis respekt for vær og værvarsel. Kart og kompass (og helst GPS) skal være med på alle turer.
* Standard redningsutstyr er årepose, ekstra åre og tørt skift pakket i vanntett pose. Du må også ha med førstehjelpsutstyr og gjerne utstyr til en nødbivuakk.
* Ha alltid litt sjokolade, nøtter eller lignende lett tilgjengelig, samt vann og termos med varm drikke.
* Den optimale leirplassen har enkle landingsforhold (sandstrand), fin teltplass (gress) og er i le for vinden. Forlat teltplassen slik du fant den.
– Hvis du er utrygg i kajakk, bør du ta et padlekurs.
(Kilde: Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT)