Bedriftsledere i Møre og Romsdal er stort sett fornøyde med markedssituasjonen og har et positivt syn på markedsutviklingen, trass i internasjonal handelsuro. Det viser NHOs medlemsundersøkelse for 2. kvartal 2018.
– Det er selvsagt positivt at bedriftene ser lyst på framtiden. Det er likevel grunn til å understreke at ettervirkningene etter oljekrisen fortsatt merkes godt. Særlig innen maritim industri er det store utfordringer, selv om mange på imponerende vis har klart å omstille seg på kort tid, sier regiondirektør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal.
Markedsutsiktene
Møre og Romsdal var en av regionene som ble hardest rammet av oljenedturen og markedstilfredsheten i næringslivet sank i takt med dette. Men i 2017 steg optimismen, og troen på framtidig markedsutvikling tok seg kraftig opp. De fire siste kvartalene har den lagt rundt landsgjennomsnittet.
Utvikling i vareeksport
I de eksportrettede bedriftene er vurderingen av nåsituasjonen den beste på syv år. Lav lønnsvekst og kronefall har bedret konkurransekraften og bidratt til et løft i eksporten. De første fire månedene i 2018 har det vært en oppgang i eksporten på åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Fisk og sjømat står for halvparten av vareeksporten.
Næringslivet i Møre og Romsdal er i stor grad avhengig av å eksportere varene som produseres. Vareeksporten utgjør ca. 1/3 av BNP i fylket. Samlet vokste vareeksporten med fire prosent i 2017, målt i verdi.
Boligbygging
Den sterke veksten boligbyggingen fra 2014 til i fjor, gjaldt ikke for Møre og Romsdal. Utviklingen har vært ganske flat de siste par årene og ut til 1. kvartal i 2018. Igangsettingen av yrkesbygg har variert mye de siste årene, fra en markant økning i 2016, til et tilsvarende fall i 2017. Slike svingninger i antall yrkesbygg er normalt på fylkesnivå og skyldes ofte igangsetting av større offentlige byggeprosjekter og store prosjekter i lager og varehandel.
Arbeidsmarked
De fire siste kvartalene har det vært nedgang i arbeidsledigheten i Møre og Romsdal. Dette skjer etter at ledigheten økte gjennom hele 2015 og 2016. I mai 2018 var den registrerte ledigheten, ifølge SSBs Arbeidskraftundersøkelse, på 2,6 prosent, mens landsgjennomsnittet var på 2,5.
– I sum har flertallet av NHO-bedriftene varslet behov for flere ansatte og at det blir færre oppsigelser framover. Mange NHO-bedrifter melder om store utfordringer med å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Dette kan holde veksten tilbake, men er samtidig en god mulighet for de som fortsatt står uten jobb til å skaffe seg riktig kompetanse og komme seg ut igjen i arbeidslivet, sier regiondirektør Ytreberg.