Sitkagran er det mest utplantede utenlandske treslaget i Norge. Treslaget evner å spre seg ut av plantede områder og til omkringliggende natur. Det brukes årlig store ressurser på å fjerne både plantede og spredde bestander av sitkagran fra verneområder.
Leder for park og anlegg, Kinga Burda, er svært godt fornøyd med elevbedriften.
– Vi har dessverre ikke kapasitet med rydding av sitkagran i den grad som er ønskelig. Vi er fornøyd at dette prosjektet er vellykket. Vi «sprer» både kunnskap om tresort og problematikken om de fremmede artene, sier Burda.
Faglærer Nina Dyrnes håper at sitka-prosjektet videreføres i mange år fremover. For det er mye sitkagran i Kristiansund.
– Dette er god avveksling til vanlig skole. Nå får vi ut i naturen og bruke kreftene, sier Trygve Ørsal. Jeg synes vi har kommet godt i gang med ryddingen, men det er mange trær å ta av…
Sitkagran har i all hovedsak blitt plantet langs kysten. Her har treslaget stedvis forandret tidligere åpne landskap til tett skog, særlig på Vestlandet har grana også vist seg å ha gode spredningsegenskaper og spredd seg ut av de plantede områdene. Blant annet viser sitkagran spredning til den truede naturtypen kystlynghei. Sitkagran står oppført med svært høy økologisk risiko i Artsdatabankens publikasjon «Fremmede arter i Norge – med norsk svarteliste 2012».
Sitkagran vokser naturlig langs vestkysten av USA og Canada, og utbredelsen strekker seg i et belte fra California i sør til Alaska i nord. Utbredelsen er først og fremst langs kysten, men i noen områder vokser den mer enn 80 km inn i landet.