KSU 24/7
4 minutter lesetid

Det er et absolutt krav fra Smøla kommune at Møre og Romsdal legger til rette for to-fergeløsning over Edøyfjorden som planlagt og forutsatt fra 2020

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Av: Svein Roksvåg, ordfører i Smøla kommune

Notat.

Vedrørende fylkesrådmannens forslag til reduksjon i samferdselssektoren i Møre og Romsdal – og de alvorlige konsekvenser dette vil får for Smøla kommune om forslaget vedtas.

Saken fortsetter etter annonsen

Smøla er en av øykommunene som er helt avhengig av gode fergeforbindelser og tilhørende infrastruktur for å kunne ha et velfungerende og moderne samfunn. Derfor var det svært betimelig at Møre og Romsdal fylkeskommune vedtok at sambandet Sandvika – Edøy skulle bli betjent med to ferger fra 01.01.20, en forbedring som kommune, næringsliv, fastboende og tilreisende nå har sett frem til – og innrettet seg etter – i sine fremtidige planer. Det kom derfor svært overraskende da fylkesrådmannen i sitt fremlegg om budsjett for 2020 med «et pennestrøk» har tatt bort en to-fergeløsning over Edøyfjorden. I hele høst har Statens
Vegvesen jobbet med nye fergekaier, ladestasjoner og ligge kai for B-ferge i dette sambandet. Også sett i lys av dette er fylkesrådmannens fremlegg helt uforstående og uakseptabelt for oss som bor i øykommunen.

Smøla kommune ønsker å minne om følgende:

  • Smøla kommune opparbeider nå et større industriområde med forventninger om strek trafikkøkning. Kommunen har inneværende år bevilget 40 mill kr til dette prosjektet.
  • På Smøla har lokale private aktører lagt ned flere titalls millioner kroner de siste åra i reiselivsnæringa, og flere større planer foreligger. Disse har selvfølgelig planlagt sine investeringer med tanke på forutsatte nye fergetilbud.
  • Smøla er den kommunen i fylket med størst produksjon av laks i sjø. 1 av 20 laks i Norge er «smølaværing»!!.
  • 95% av all grønnsakproduksjon (ca.1.700 tonn) i Møre og Romsdal kommer fra Smøla. Alt transporteres ut av kommunen med bil og ferge.
  • Betydelig pendling mellom Smøla og nabokommunen Aure. Bl.a har
    oppdrettsselskapene Nekton, SalMar og Mowi anlegg på begge sider av Edøyfjorden.
  • Norges nest største produsent av oppdrettsbåter har sine produksjonslokaler på Smøla. All transport av deler og materiell kommer inn på bil.
  • All eksport av klippfisk fra Veidholmen Fisk foregår med bil og ferge, likeledes krabbe fra Kongshaug krabbe (et av de få anlegg som er igjen langs kysten).
  • Smøla har de siste årene hatt en enorm vekst i reiselivsnæringa, en vekst som vil vokse ytterligere da kapasiteten på overnatting og opplevelser er stadig økende. De siste 20-åra har tallet på gjestesenger økt fra ca.50 til 800!! I tillegg er det et høyt voksende antall fritidsboliger hvert år.
  • Smøla Kommune har en betydelig vindpark med 68 vindmøller.

I en tid der det har blitt lagt til rette for innfartsveier, fjordkryssinger, tuneller osv må det være slik at øysamfunn som produserer varer og tjenester får ta del i samfunnsutviklinga.

Det er et absolutt krav fra Smøla kommune at Møre og Romsdal legger til rette for to-fergeløsning over Edøyfjorden som planlagt og forutsatt fra 2020.