‘- Forsvarlig drift ved Kringsjå sykehjem

– Helsetilbudet ved Kringsjå sykehjem er ikke uforsvarlig, det sa rådmann Arne Ingebrigsen på en pressekonferanse på rådhuset i Kristiansund i dag.
– Tiltak er iverksatt kontinuerlig gjennom 2018, helt fra januar av. Rutiner er oppdatert og gjennomarbeidet på mange måter. Men dokumentasjonen av dette arbeidet er ikke vedlagt grunnlaget som er sendt til Fylkesmannen, fortalte Ingebrigtsen.
– Kommunen må ta selvkritikk i forhold til den administrative jobben som er gjort, sa rådmannen.
– Alle kan være trygg på at Kringsjå er et like godt sykehjem som alle andre sykehjem i vårt land.
Fylkesmannen er beroliget
Fylkesmann Rigmor Brøste var også med på pressekonferansen i dag. Hun kunne fortelle at hun nå er beroliget av det hun ble forelagt i Kristiansund i dag.
– Vi vil motta informasjonen skriftlig fra Kristiansund kommune om kort tid, men jeg er beroliget og ser at tjenestene på Kringsjå sykehjem er forsvarlig, sa Brøske.
– Jeg er veldig glad for at vi hadde dette møtet i dag. Det som er godt for meg å få bekreftet er at avvikene er fulgt opp, og lukket, sa Neergaard.
– Jeg er også glad for at administrasjonen, ved rådmannen, tar selvkritikk på at ikke alt underlag var sendt inn til Fylkesmannen. Jeg velger likevel å kjøre et bystyremøte på mandag. Det er viktig at bystyret får kunnskap om de faktiske forhold. Det er ikke rosenrødt i eldreomsorgen, men det som er viktig er at – når vi har avvik, må disse følges opp. Det har jeg i dag fått bekreftet er gjort.
– Det viktigste er pasientene på sykehjemmet, og at det er satt inn tiltak som gjør at tjenesten nå ser ut til å være bra. Vi avventer dokumentasjonen, men er beroliget i dag, sa fylkesmann Brøske.
– Dette er avvik som kom inn fra mars til juni/juli i fjor. Det er viktig for meg å vite at disse avvikene er lukket, fortsatte Neergaard.
– Det er like viktig for meg å vite at situasjonen på Krinsgjå er tilfredsstillende i dag. Så kan det jo være delte meninger om det, men det går på andre ting, ikke noe i forhold til avvikene, sa ordførenen.
– Det leveres, heldigvis, i Kristiansund inn rundt 1500 avvik i året, sa rådmann Ingebrigsen.
– Vi har møter om å melde inn avvik, fordi det er en terskel forbundet med dette. Jeg ser det ikke som hensiktsmessig at alle disse avvikene skal behandles politisk. Det er derimot gitt politiske føringer på at vi skal håndtere ting på et så lavt nivå som mulig. Så, hvis en ansatt og sin avdelingsleder kan håndtere et avvik med et tiltak på lavest mulig nivå, så er det å foretrekke. Det er viktig at vi i forhold til tilsyn får på plass gode rutiner slik at de kan følges opp politisk. Det håper jeg blir en debatt i bysturet mandag. Hvordan skal man etablere rutiner for sånn type informasjonsflyt? Utgangspunktet i denne saken er jo at hvis mennesker hadde snakket sammen, så hadde vi fått avdekket denne manglende dokumentasjonen, og dermed fått en helt annen debatt rundt denne saken, sa rådmannen.
– Tilsyn og tilsynsrapporeter er en vesentlig del av det vi holder på med, og vi oppfordrer kommuner til at dette gjøres kjent for de som er folkevalgt, fordi det er viktig informasjon på hvordan kvaliteten på tjenestene er, sa Brøske.