Familien Svensson har drevet det kjente og kjære gatekjøkkenet i fem tiår. Det hele startet med en campingvogn på sundbåtkaia på Innlandet i 1967, John Svensson hadde fått en god idé.
Monica Castro er daglig leder og er barnebarnet til John Svensson. Hun møter KSU 24/7 tidlig en morgen utenfor gatekjøkkenet, vi setter oss til rette på en av benkene og hun starter å fortelle om familiebedriften:
– De første årene solgte vi bare pølse og stappe, men etter hvert ble jo fishan veldig populært. Det kom på menyen vår i 1969 og gammeltanta mi lagde det hjemme hos seg selv, da kjøkkenet i campingvogna var for lite. I dag derimot lages all fish and chips inne på gatekjøkkenet, ferskt hver dag. Vi bruker lokale råvarer, fisken kommer fra Tustna og poteten er fra Sunndal. Remuladen lager vi selv også!
Kråkeboller på Devoldholmen
Etter en stund på Innlandet, flyttet Svensson Chips til Devoldholmen i 1970. Da utvidet de vognen til en brakke. Dette var før NAV-bygget kom, og det var et lite strandområde der. Monica mimrer tilbake til barndommen da hun tilbrakte mye tid i fjæra der hun fisket etter kråkeboller.
I 1984 ble dagens gatekjøkken bygd, og først i 1996 kom taket og den igjenkjennbare blåfargen.
– Kommunen ville at vi skulle stå i stil med den nye trafikkterminalen, sier Monica og ler godt av det minnet.
Det var snakk om at de måtte flytte da Bremsnesferga skulle slutte å gå. Men da satte Steinar Svensson ned foten og sa til kommunen at det ikke ble aktuelt. Da kunne de like gjerne bare legge ned, da det er dyrt å flytte gatekjøkkenet med alt det innebærer av kostnader. Heldigvis for Nordmøringene ble det ikke slik, og Svensson Chips er fremdeles i drift.
Omsetningsrekord
Monica kom hjem til Kristiansund med en bachelor i internasjonal markedsføring i 2009, det samme året som Atlanterhavstunnelen åpnet. Hun tok et tak i familiebedriften visuelle image, og i 2010 hadde de omsetningsrekord!
Svensson Chips har en tradisjonell meny, men har prøvd å innføre nye matretter flere ganger. Men innbyggerne her vet hva de vil ha, så da ble verken fiskeburger, nuggets eller mikshake en suksess.
– Og en annen ting jeg kan fortelle dere er at det er jeg som står bak oppskriften på vår egen potetstappe. Jeg ville lage en signaturstappe for oss, uten at den ble for lik Limarbua (ref: Stappebua) sin kjente potetstappe. Den oppskriften jeg kom fram til har vi fått mye skryt for, og den bruker vi enda.
Svensson Chips har som nevnt tidligere fokus på lokale råvarer, og syns det er flott at det har blitt trendy med lokal og kortreist mat.
– Vi er heller ikke del av en større kjede, så kjøper du mat hos oss støtter du en lokal aktør i bybildet.